2015/03/19

Kolorowe i lekkie wiosenne menu!

Idzie wiosna, niedługo Wielkanoc. Wybrałam się do sklepu po składniki jakie najbardziej lubię o tej porze roku. Solidną porcję takiej sałatki zjadłam na kolację, jest bardzo syta, kolorowa i lekko pikantna za sprawą oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli, czerwonym pieprzem i liśćmi laurowymi. Tym przepisem otwieram sezon na kolorowe i lekkie menu na wiosnę!


Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym

Składniki:
  • 2 garście świeżej rukoli
  • 1/3 brokuła, podzielonego na różyczki, ugotowane w osolonym wrzątku
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1/2 małej i czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki, posiekanej
  • 4 rzodkiewki
dressing (tak naprawdę proporcje składników zależą od Was, dostosujcie smak do własnych preferencji)
  • 1/2 łyżeczki musztardy jerozolimskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli, liśćmi laurowymi i czerwonym pieprzem
  • 1/3 łyżeczki miodu lipowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli morskiej, ziołowej

Przygotowanie:
  • Na talerzu rozkładamy rukolę, układamy ćwiartki rzodkiewek i jajka, pokrojoną w kostkę paprykę i różyczki brokuła, polewamy dressingiem i posypujemy natką z pietruszki.
  • Składniki do przygotowania dressingu wlewamy do słoiczka, zakręcamy i wstrząsamy, aż wszystkie się ze sobą połączą i powstanie delikatna emulsja.


Zielono mi! Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz: