2015/03/20

Jeszcze smaczniejsze naleśniki z serem

Naleśniki, uwielbiane nie tylko przez dzieci. Z serem, dżemem, owocami, polane sosem czekoladowym czy podane z bitą śmietaną? Jakie są Wasze ulubione? Dzisiaj okazało się, że polubiłam naleśniki z serem jeszcze bardziej, bo dodałam do nich ulubione owoce i nie tylko. 



Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem, kiwi i gruszką posypane słonecznikiem i kokosem
Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • mąka
  • łyżka oleju
  • kostka półtłustego twarogu
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • masło do podsmażenia naleśników
  • 3 gruszki
  • 3 kiwi
  • ziarna łuskanego słonecznika
  • wiórki kokosowe
Przygotowanie:
  • Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej. 
  • Na patelni smażymy naleśniki. 
  • Gotowe odkładamy do ostygnięcia na odwrócony, głeboki talerz lub miskę szklaną. 
  • W miseczce rozdrabniamy twaróg widelcem i dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, ponownie rozdrabniamy, bardzo starannie. 
  • Na każdym z naleśników kładziemy twaróg, składamy na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstały trójkąty. Podajemy podsmażone na maśle, ciepłe z cukrem, na wierzchu układamy plasterki obranej gruszki i kiwi, posypujemy kokosem i słonecznikiem.


Zielono mi!

1 komentarz: