2014/10/29

Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu

Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu

Składniki: 
  • szklanka zsiadłego mleka 
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 jajko 
  • po szczypcie: soli, cukru i sody oczyszczonej 
  • 4 łyżki wiórek kokosowych 
  • 2 garście posiekanych orzechów włoskich 
  • kilka łyżek rumu 
  • olej do smażenia 
  • do dekoracji 
  • cukier puder 
  • dżem truskawkowy 
  • aronia ze słoiczka 
  • kokos do posypania 

Przygotowanie: 
  • W misce żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy zsiadłe mleko oraz mąkę i kokosowe wiórki z orzechami oraz rum, dokładnie mieszamy całość. W drugiej misce ubijamy białko, dodając szczyptę soli. Pianę przekładamy do miski z żółtkiem, zsiadłym mlekiem i mąką, delikatnie mieszamy. 
  • Racuszki smażymy na wolnym ogniu na oleju, na złoto. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik,a następnie przekładamy do podania, posypując cukrem pudrem, dodając dżem truskawkowy, orzechy i owoce aronii.

1 komentarz: