2014/10/04

Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną

Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną

Składniki: (1 porcja) 
  • 1/4 dyni hokkaido
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu
  • szczypta kurkumy
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól ziołowa
Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. 
  • Dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry i razem z cukinią kroimy na mniejsze, ale podobnej wielkości kawałki,  a czosnek kroimy na plasterki. 
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, którą mieszamy z suszonym estragonem kurkumą, ostrą papryką, solą ziołową, wrzucamy pokrojone warzywa i starannie mieszamy całość. 
  • Warzywa pieczemy przez 20 minut, podajemy na kaszy jęczmiennej. 

Dynia na słodko i słono Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

4 komentarze:

  1. Oj ta dynia! Czy na słodko czy na wytrawnie, zawsze smakuje:) I pomyśleć, że dwa lata temu jej nie jadałam. A teraz szukam inspiracji na jej różne wersje. Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam z papryką czerowną i żółtą,pycha :) do tego sos czosnkowy,mega!

    OdpowiedzUsuń