2014/09/26

Rozgrzewająca zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową

Rozgrzewająca zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową

Składniki: 
  • duża kość schabowa 
  • 1 mała cebula
  • 1/4 główki młodej białej kapusty 
  • 300 g brukselki 
  • 300 g żółtej fasolki szparagowej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziarenek jałowca
  • 3 listki laurowe
  • 3 średnie marchewki 
  • 2 małe pietruszki  
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 
  • Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki.  
  • Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. 
  • Gotujemy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu z kawałkami mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz