2014/09/26

Krupnik

Krupnik

Składniki: 
  • wędzona kość 
  • 1 1/2 woreczka kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 2 marchewki 
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 5 ziemniaków średniej wielkości 
  • 1 liść laurowy 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki do posypania 

Przygotowanie: 
  • Wędzoną kość wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. 
  • Wsypujemy kaszę oraz dodajemy liść laurowy, obrane warzywa: ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchew i korzeń pietruszki, które ścieramy na tarce na dużych oczkach. 
  • Gotujemy przez kolejny kwadrans, na koniec zupę doprawiamy. 
  • Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz