2014/08/07

Zielona soczewica w pomidorach pelati


Składniki: 
  • 2 szklanki zielonej soczewicy 
  • 2 marchewki 
  • natka pietruszki 
  • puszka pomidorów pelati w całości 
  • 1 l wody 
  • 1 cebula biała 
  • łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką 
  • 2 łyżki białego octu winnego 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 
  • Soczewicę płuczemy dwa razy. 
  • Cebulę obraną kroimy w drobne plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine. 
  • Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy marchewki umyte, obrane i pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut. Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje 
  • Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe do podania z pokrojonymi oliwkami zielonymi, najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz