2014/08/07

Ratatuja z bobem


Składniki: 
  • 100 g ugotowanego i obranego ze skórek bobu 
  • papryka 
  • cukinia 
  • 1/4 bakłażana 
  • 2 pomidory 
  • cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 łyżeczki suszonego oregano 
  • sól pieprz 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 

Przygotowanie: 
  • Warzywa myjemy, osuszamy. 
  • Plastry bakłażana moczymy 30 minut w osolonej wodzie, osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a pomidory obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. 
  • Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy bakłażana, gdy będzie miękki, dodajemy kolejno cukinię z papryką, a po chwili pomidory. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem i czekamy aż pomidorowy sos zgęstnieje. Gasimy płomień, dodajemy bób i delikatnie mieszamy. Podajemy z chrupiącą bagietką lekko ostudzone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz