2014/08/07

Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto


Składniki: 
  • opakowanie makaronu fusilli rigati 
  • mozzarella 
  • brokuły 
  • szklanka zielonej soczewicy 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 
  • sól pieprz 
  • szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 
  • szczypta przyprawy Specialite suszony czosnek w płatkach 

Przygotowanie: 
  • Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy i przykrywamy, aby pozostał ciepły. Soczewicę gotujemy, aż będzie miękka. Odstawiamy i przykrywamy. Przygotowujemy pesto brokułowe: Brokuły myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Wrzucamy do blendera wraz z obranymi ząbkami całego czosnku i oliwą z oliwek extra vergine. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstego pesto. Doprawiamy solą, pieprzem, Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i miksujemy jeszcze kilka sekund. Przekładamy do dużej miski. 
  • Ugotowany makaron mieszamy starannie z pesto brokułowym oraz soczewicą. Dodajemy porwaną mozzarellę i mieszamy. Danie podajemy ciepłe udekorowane pomidorkami czereśniowymi oraz Specialite suszone płatki czosnku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz