2014/08/07

Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta


Składniki: 
  • 250 g makaronu orzo (w kształcie przypominającym ryż) 
  • 200 g mrożonego szpinaku (liście) 
  • 150 g sera feta 
  • oliwa z oliwek extra vergine 
  • starta skórka z 1/4 pomarańczy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól pieprz 

Przygotowanie: 
  • Makaron gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie. 
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozmrożony szpinak i dusimy przez 10 - 12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. 
  • Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron wcześniej ugotowany. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz