2014/08/11

Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem

Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem

Składniki: 
  • 250 g makaronu farfalle czyli kokardki/motylki 
  • 200 g brukselki 
  • ząbek czosnku 
  • garść natki pietruszki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 
  • Z brukselki usuwamy wierzchnie listki i twardą część, płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na ćwiartki, a małe brukselki na połówki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, aż będzie miękka. 
  • W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. 
  • Gdy brukselka i makaron gotują się, siekamy obrany ząbek czosnku razem z liśćmi natki pietruszki, tak drobno, jak na gremolatę (robiąc gremolatę razem siekamy czosnek, liście natki pietruszki i skórkę z cytryny; najczęściej dodawana podobnie jak pesto do zup i makaronów). 
  • Ugotowany makaron, podobnie brukselkę odcedzamy, mieszamy z posiekanymi ziołami i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz